Використання в машинах АКПП (автоматичної коробки перемикання передач) спрощує водіям життя. Тільки дві педалі залишаються в їхньому розпорядженні, мінімум паніки під час керування, автомат сам перемикає швидкості, підлаштовуючись під ситуацію.

Але є один момент, який бентежить власників таких авто, складність з буксируванням. “Автомат” за принципом роботи відрізняється від механіки, одну з головних ролей у ньому відіграє гідротрансформатор, що подає масло до всіх шестерень і важливих вузлів. І якщо авто не заведене, але при цьому переміщається, системи продовжують працювати, але вже без мастила. Це веде до перегріву і швидкого стирання поверхонь. Може стати причиною серйозної поломки АКПП.

Що ж робити, якщо автомобіль заглох, а до СТО потрібно добиратися?

Буксирувати машину на автоматі можна, якщо це передбачено правилами експлуатації. Виробники вказують це в інструкції, причому вони часто рекомендують, яка при цьому має бути швидкість пересування і дальність. У середньому – не більше 30 км/год і не далі ніж на 30 км.

Якщо двигун не працює, можна спробувати згладити процес буксирування за допомогою ввімкнення стартера кожні 10 – 15 хвилин, щоб активувати подачу змащувальної рідини.

І пам’ятайте, що коробка має бути при цьому в нейтральному положенні.

Для деяких автомобілів рекомендують при цьому піднімати вісь із ведучими колесами, щоб не угробити коробку.

Але далеко не всі авто з АКПП можна буксирувати. У цьому разі рекомендується викликати евакуатор і безпечно доправити її до найближчої станції техобслуговування.

А чи можна буксирувати на авто з АКПП іншу машину?

Додаткове навантаження у вигляді причепленого ззаду автомобіля може призвести до перегріву системи. Тому тут теж є кілька правил:

  • АКПП має бути максимум на третій передачі;
  • швидкість пересування – не більше 40 км/год;
  • авто, яке потрібно буксирувати, не повинно перевищувати тяглову машину за вагою і габаритами, щоб не було великого перевантаження;
  • плавний хід: без різких гальмувань і стартів, без перепадів швидкості.

Дотримання цих простих правил допоможе вам вибратися з неприємної ситуації з мінімальними втратами.